Fuensanta, lliubre de violència

Fuensanta: Lliure de Violència, és el resultat de la unió de dues organitzacions Psicòlogues i Psicòlegs sense Fronteres (PsF) i Cultura Crítica, que complementa les seues forces amb la finalitat de contribuir a la construcció social de relacions d'igualtat entre gèneres en el barri. Per a açò, empra eines coeducatives i estratègies d'intervenció comunitària que permeten qüestionar, visibilitzar i analitzar la situació de desigualtat de la dona. Entre els seus objectius destaquen la sensibilització i prevenció en matèria de violència de gènere, generant espais de reflexió i convivència a través de l'educació i el teatre, com a eines de transformació. Així com, ampliar el recurs d'intervenció psicosocial per a víctimes de violència de gènere, promovent la participació ciutadana.

L'ONG Psicòlogues i Psicòlegs Sense Fronteres ha estat present en el barri de Fuensanta des de fa 9 anys actuant amb diferents agents. Inicialment, donant recolze en diferents col·legis del barri i des del 2015 fins al moment, gestionant el projecte A vaig piular de Barri que el seu objectiu és generar una societat incloent, promocionant la interculturalitat i participació comunitària. En la fase inicial de projecte es va dur a terme una anàlisi participativa de les febleses i fortaleses en el qual veïnes i veïns i institucions, van contribuir amb el seu punt de vista sobre la realitat social que viuen. Aquesta anàlisi ha sigut essencial per a l'execució d'aquest, permetent desenvolupar i implementar activitats i millores que contribuïsquen al benestar psicosocial del barri. En el marc d'aquest projecte s'ha evidenciat, la necessitat d'abordar la violència que està implícita en el més profund de la nostra cultura, aquella que concernisca amb la desigualtat de gènere entre homes i dones, i s'expressa en forma de violència: visible i invisible.
Les activitats que s'han proposat han tingut com a meta la construcció equitativa entre gèneres, a través de la sensibilització, prevenció i intervenció sent beneficiaris diferents grups d'edat, tant a adolescents com a adults, homes i dones del barri i/o extraradi de Fuensanta.
El projecte es va iniciar amb tallers de sensibilització en espais públics del barri, amb la finalitat de visibilitzar i denunciar la violència contra les dones. Per açò el dia en el dia Internacional en contra de la violència masclista, iniciem la campanya fotogràfica "Vives i Lliures", en la qual les veïnes i veïns es van fotografiar amb missatges de denúncia en contra de les violències. Posteriorment, en col·laboració amb l'equip de voluntàries i voluntaris de PsF es va realitzar un videofòrum participatiu "visibilitzant l'invisible" en el EIC de la Biblioteca V. Boix i Ricarte amb la projecció del curtmetratge per la igualtat "Bitllet a Mai de la vida", material cedit per l'associació de Coeducació. La creació de punts de trobada veïnals, a través d'aquestes activitats, han permés identificar a futures mediadores/promotores interessades a seguir treballant l'equitat de gènere.

De forma paral·lela, s'han desenvolupat els tallers d'equitat de gènere en els col·legis Jesús María i Claret de Fuensanta, destinats a l'alumnat de secundària. A través d'aquests, hem aprofundit en les desigualtats que es produeixen derivades dels processos de socialització, analitzant els rols i estereotips associats al gènere. S'han revisat conceptes i valors vinculats a l'amor, subratllant com a objectiu base la prevenció de les violències masclistes. Després dels tallers formatius, l'alumnat ha tingut l'oportunitat de dur a terme un taller setmanal basat en la metodologia de Teatre de les Oprimides, un primer cicle des de gener fins a març, i un altre en el mes de maig.

El taller de Teatre de les Oprimides (TO), és una eina per a la comprensió i cerca d'alternatives en els conflictes socials i interpersonals, sistematitzada per Augusto Boal (Brasil) a partir dels anys 60. A través d'ella, permet identificar i fer conscient les estructures socials, les etiquetes, els estereotips i les opressions que no ens deixen ser realment com volem ser. Posar consciència obri la possibilitat per a modificar, canviar i transformar allò que veiem, sent el teatre una eina per a la transformació social.

El Teatre de les Oprimides (TO) és una pràctica artística i pedagògica que assumeix que totes les persones som oprimides i opressores depenent del context en el qual estem. Acceptant açò, el TO explora les estructures socials que mantenen les opressions i cerca donar eines a les persones oprimides per a trencar les seues opressions. Mitjançant un ampli arsenal de tècniques, joves i adults han tingut l'oportunitat d'explorar i analitzar el nostre passat per a comprendre el present, i així poder inventar el futur que desitgem: "El teatre com a assaig de la revolució".

Finalment, conscients de la importància que té crear espais per a la trobada i apoderament de les veïnes i veïns, s'ha creat un grup d'un grup de mediadores que garantisquen el suport comunitari de persones que desitgen promoure, acompanyar i assessorar a veïnes víctimes de violència. El taller s'ha denominat "Nosaltres construïm equitat: Compartint Sabers en Fuensanta", dirigit a dones de 18 anys d'ara endavant que volgueren participar i promoure espais lliures de violència. Els continguts abordats han sigut: igualtat i societat; violències visibles i invisibles; establiment de la relació d'ajuda; configuració d'una xarxa de suport; resolució de conflictes i mediació i possibilitat d'adherir-se al taller de Teatre.

En definitiva, Fuensanta: lliure de Violència, pretén dotar d'estratègies i recursos per als seus veïns/as, que contribuïsquen al pensament crític i analític sobre les desigualtats i violències a les quals les dones estan exposades, pel nero fet de ser-ho.

EQUIP IMPULSOR

Psicólogas y Psicólogos Sin Fronteras

Psicólogas y Psicólogos Sin Fronteras és una organització no lucrativa d'acció humanitària. Lliure i desvinculada d'interessos partidistes i econòmics, que reuneix a professionals i estudiants de la psicologia, així com a professionals d'altres àmbits.

Els nostres objectius:

  • Aportar assistència psicològica a persones que pertanyen a poblacions o grups marginats social, econòmica o culturalment.
  • Actuar amb poblacions afectades per cataclismes, accidents col·lectius, situacions bel·ligerants o socials de significativa gravetat.
  • Intervenir amb grups que requerisquen una actuació especialitzada en l'àmbit de la psicologia, sense cap discriminació per ètnia, sexe, religió, filosofia o inclinació política

Virtudes Pardo Soto — coordinación (Psicólogas y Psicólogos Sin Fronteras), alacantina de naixement i valenciana de residència. Psicòloga especialitzada en l'àmbit educatiu i social. Diplomada en Intervenció amb famílies i menors en situació de risc (2013) i Màster en Neurociència i Necessitats Específiques de Suport Educatiu per la UV (2016).
Vinculada al voluntariat, activisme i intervenció social des del 2013, com a part de l'equip de Recolze en Crisi de Psicòlegs Sense Fronteres i en 2016, psicòloga del projecte de cooperació internacional "Vida lliure: Protecció contra la Violència de Gènere", Beni, Bolívia.

Paula Sánchez García — entidad colaboradora (Cultura Crítica), valenciana de l'Horta sud, diplomada en Treball Social a València, transformada com a pallassa i actriu en escoles alternatives a Granada, on forma part de la companyia Els Estupends Estúpids fins a 2009.
Des del 2010 ha participat en diferents cursos, trobades i seminaris de Teatre de l'Oprimit, Teatre Ritual i Teatre per a la Transformació Social. Després de 6 mesos en una comunitat rural a Guatemala, recolzant mitjançant tallers i la creació d'obres de teatre fòrum amb joves i dones, torna a València en 2012. En 2013, entra a formar part del Col·lectiu Cultura Crítica i amplia la seua formació amb la Facilitació de Grups.


Impulsa: Psicólogas y Psicólogos Sin Fronteras

Entitats col·laboradores: Cultura Crítica


web contactar facebook twitter
Tots els projectes d'EMERGENTS 2016
KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
2016_val

s'està carregant el mapa - espereu...s

Finestra Inclusiva 2017: 39.499200, -0.348200
Orriols, autorretrat del barri: 39.492881, -0.371947
Fuensanta, lliure de violència: 39.465851, -0.408168
Preciós Plàstic València: 39.485800, -0.359500
Baixa Al Carrer: 39.469900, -0.376000
Con Voz Propia: 39.471000, -0.394500
Unidos por la Armonia: 39.456500, -0.390400
Pequellibres: 39.466500, -0.332200
Cabanyal Horta: 39.467881, -0.326591
Reconstruïnt Cabanyal: 39.470100, -0.334643
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Finestra Inclusiva 2017
Finestra Inclusiva 2017

Impulsa: La Finestra Nou Circ

Teatre L'Agrícola, Carrer Cervantes 3 Comunitat Valenciana, España
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Orriols, autorretrat del barri
Orriols, autorretrat del barri

Impulsa: Jose Manuel Torres Cañamero, Carmen Millet Del Rio, Maria Sorribes Alonso.

Els Orriols, Valencia/València Comunitat Valenciana, España
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Fuensanta, lliure de violència
Fuensanta, lliure de violència

Impulsa: Psicólogas y Psicólogos Sin Fronteras

Fuensanta, Valencia/València Comunitat Valenciana, España
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Preciós Plàstic València
Preciós Plàstic

Impulsa: Miquel Canyada

Benimaclet Comunitat Valenciana, España
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Baixa Al Carrer
Baixa Al Carrer

Impulsa: Coopera Collective

Valencia/València Comunitat Valenciana, España
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Con Voz Propia
Con Voz Propia

Impulsa: LA COSECHA Producción Audiovisual

Nou Moles Comunitat Valenciana, España
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Unidos por la Armonia
Unidos por la Armonia

Impulsa: Associació Armonía en Movimiento

Patraix Comunitat Valenciana, España
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Pequellibres
Pequellibres

Impulsa: Rebombori Cultural

Poblats Marítims Comunitat Valenciana, España
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Cabanyal Horta
Cabanyal Horta

Impulsa: Silvia Sanchez Roselló, Maria de los Desamparados Obiol Saiz

#LaCasadelOso / Cabanyal Horta Comunitat Valenciana, España
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Reconstruïnt Cabanyal
Reconstruïnt Cabanyal

Impulsa: Ainhoa Salas Richarte, Carlos Luis Burguete, Guillermo Lechón Esteban.

València - Cabanyal Comunitat Valenciana, España